Freaky Fairytales (1986)



Tre olika berättelser inramas av en farbror som berättar sagor för sin brorson, då denne inte vill sova. Det rör sig dock om "vuxenversioner" av dessa sagor, som enbart förvärrar den lilla ungjäkelns rädslor.

I den första berättelsen lurar två gamla trollpackor med hjälp av sin medhjälpare en man till sin hemska lya. Genom trolldryckens berusande dimma lockas han av häxorna och ser dem som två skönheter. Till mannens förtjusning kedjar de fast honom men istället för häftigt bondagesex och njutning torterar de honom och häller syra på hans hand! Handen lossnar och de lägger den i en gryta tillsammans med en åls hjärta, en svart katts ögon, en grissvans, öl, slumpmässiga trolldrycker och lite annat smått och gott. Efter att de har blandat sin läskiga trolldryck går de tillsammans med sin medhjälpare till en mystisk kyrkogård för att gräva upp en tredje trollpacka. På vägen hem kidnappar de en ung vacker kvinna som den muskulöst manliga medhjälparen förälskar sig i. De ruttna läderaktiga resterna av häxans hjärta läggs ner i en skål tillsammans med den tidigare blandade trolldrycken. Efter att de kastar trollformler och besvärjelser läggs hjärtat som nu är slemmigt och pulserande ner i den tredje häxans nakna skelett. Tentakler skjuter ur hjärtat i ett allt intensivare tempo tills en hel människokropp är restaurerad. Huden är dock torr och gulaktig, kinderna är insjunkna och ögonen bleka. Ska den unga vackra kvinnans kropp komma till användning kanske? Efter en del strapatser slutar allt i ett förutsägbart antiklimax.



Den andra historien är en modern och förvirrad variant av rödluvan. Inleds med en besynnerlig tidelagsanspelning. Besynnerligt är också faktumet att rödluvan i denna filmatisering saknar luva, däremot har hon röda tights. Istället för att lämna en korg med godsaker (eller vad det nu var) ska hon hämta medicin från apoteket till mormor. På apoteket råkar hon ta fel medicin. Hon råkar ta med en coolings medicin som varje fullmåne hindrar honom från att bli varulv. Förtvivlad väntar han utanför mormors hus i hopp om att rödluvan ska komma med medicinen men hon har annat för sig, nämligen ett kärleksmöte med sin pojkvän i ett hus de gjort inbrott i(!). Detta kärleksmöte drar ut på tiden och fullmånen hinner före rödluvan till den skräckslagne mannens förtret. Han förvandlas till en blodtörstig, rasande varulv. Hur det slutar kommer jag faktiskt inte ihåg. Jag bryr mig inte ett skit om den saken heller faktiskt.



Den tredje och i särklass bästa historien är en minst sagt löst baserad skildring av guldlock och de tre björnarna. Skräckkomedi utlovas på baksidan men den komik som erbjuds är undermålig, bristfällig och lågmäld. En av de mer festliga  scenerna är när den utvecklingsstörde sonen i "björn"-familjen vill ta reda på om Guldlock älskar honom men istället för att slita loss blad från en blomma sliter han loss fingrar från en avsågad arm! Historien inleds dock med ett oväntat allvarligt "skämt" där åskådaren onekligen sätter skrattet i halsen. De tre björnarna är i det här fallet en liten familj som rymmer från ett mentalsjukhus. Vid entren till detta mentalsjukhus finns en skylt där det står -"Home for the hopelessly insane" (festligt va?!) under skriften finns mastercard och visas respektive symboler. En förvånansvärt klarsynt och systemkritisk kommentar angående det groteska i att marknadens samvetslösa krafter tillåts profitera på människors behov av vård i allmänhet och det oerhört allvarliga läget i USA:s sjukvård i synnerhet. Men sånt är livet, man upphör aldrig att slås av dessa "krafters" oerhörda och inneboende cynism.
Hur som helst så rymmer denna familj bestående av patienter (man kan ju fan undra vad de råkat ut för?!) och de beger sig på en resa hem till sitt gamla hus. Vad de inte är medvetna om är att Guldlock har tagit över huset. Hon är en ung vacker kvinna som älskar manligt sällskap men som hatar sex. Hon är dock ingen vanlig tjej, förrutom sin oskuldsfulla naivitet besitter hon magiska krafter. Med hjälp av dessa magiska krafter dödar hon alla män som misstolkar (övertolkar?) hennes vänskapliga inviter och det visar sig att hela hennes hem är fyllt av manliga lik. För den nyfikne kan jag berätta att Guldlock och sonen i familjen får ihop det med varandra, mer eller mindre av en slump. Under samlaget får Guldlock genom sina krafter hela närområdet att vibrera. Efteråt ångrar hon att hon mördat alla de män som trånat efter hennes kropp eftersom att "det var inte så farligt". De lyckliga tu inleder ett osannolikt kärleksförhållande och från denna stund får man följa den utökade familjen och deras knasiga vardagsliv. Till slut bränner polisen ner deras hus -när de är och köper pizza! Så polisen tror att de är döda och de kan härja vidare i alla sina dagar.



Minst sagt en dussinfilm, sämre än den genomsnittlige standardfilmen från andra hälften av 80-talet. Väldigt medioker och lågbudget. Kanske är min reaktion extra orättvis, då jag hade en så fruktansvärt usel dvdutgåva men ändå. Bildkvaliten var sämre än dåliga motsvarigheter från 70-talet, vilket faktiskt säger en del. Faktum är att jag var väldigt nära att stänga av under filmens inledande minuter, men jag lugnande ner mig och kollade ändå, så gott det gick.
Det som behövs för att göra en bra och underhållande skräckkomedi saknas helt enkelt. Miljöerna är fula och tråkigt realistiska (med undantag för trollpackornas grotta), skådespelarinsatserna är under all kritik (men det blir ändå aldrig ofrivilligtt komiskt).
Slutbetyget blir alltså en medioker dussinfilm som inte berör och som man fort glömmer bort. Jag har egentligen inget mer att säga. En substanslös film som i brist på andra filmer fungerar som underhållning för stunden, egentligen det enda som spelar någon roll. Nu är problemet bara att den är relativt tråkig och långdragen. Så därför blir betyget enbart 2/5. Eventuellt tack vare den katastrofalt värdelösa bildkvaliteten.
Minst sagt en dussinfilm, sämre än den genomsnittlige standardfilmen från andra hälften av 80-talet. Väldigt medioker och lågbudget. Kanske är min reaktion extra orättvis, då jag hade en så fruktansvärt usel dvdutgåva. Det som behövs för en bra och underhållande skräckkomedi saknas helt enkelt. Jag hade förväntat mig mer överspelning, knasiga karaktärer och folk som snubblar. Miljöerna är fula och tråkigt realistiska (med undantag för trollpackornas grotta), skådespelarinsatserna är under all kritik (men det blir ändå aldrig ofrivilligtt komiskt).
Slutbetyget blir alltså en medioker dussinfilm som inte berör och som man fort glömmer bort. Jag har egentligen inget mer att säga. En substanslös film som i brist på andra filmer fungerar som underhållning för stunden, egentligen det enda som spelar någon roll. Nu är problemet bara att den är relativt tråkig och långdragen. Så därför blir betyget svagt. Eventuellt tack vare den katastrofalt värdelösa bildkvaliteten.

2/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0