Killer Klowns From Outer Space (1988)



"it smells like candy"


En mystisk ras av clownliknande utomjordingar landar i utkanten av en amerikansk småstad. Deras bas består av ett enormt cirkustält. Med hjälp av en arsenal bestående av en rad bisarra cirkusrelaterade vapen skjuter de tillsynes slumpmässiga människor med en laser som fångar dem i kokonger av sockervadd, som de sedan sparar till föda. Ett ungt par upptäcker clownerna och deras lömska plan, ska de lyckas stoppa dem innan det är för sent?! Eller ska allt urarta i kalabalik?!



De välgjorda monstren introduceras ganska omgående vilket i slutändan gör att filmen i många avseenden är exakt likadan hela tiden. Exempelvis är händelseupptrappningen knappt märkbar överhuvudtaget. För den otåliga kan det kanske upplevas som lite långtråkigt att se en film som enbart går ut på att clowner springer runt och förvandlar folk till sockervadd men dä håller ja inte mä om minsann! Den är en extremt underhållande 80-talsfilm, varken mer eller mindre! Karaktärernas relationer och dynamik är lika självklar som klyschig. Bland annat har den lilla insomnade orten två poliser, en "god" och en "ond" som står i skarp antagonistisk motsättning till varandra. Den ena är ungdomarnas vän, lyssnar på dem och tar deras problem på allvar, den andra är elak, vill misshandla punkare och hatar alla under 30. Huvudrollerna innehas givetvis av det typiska tonårsparet, nyförälskade med hela framtiden framför sig. Från sitt lilla kärleksnäste ser de den "komet" som blir upprinnelsen till allt, de tar en närmare titt och gör en fasansfull upptäckt -ett cirkustält där det förrutom lik i sockervaddskokonger även finns mängder av elaka clowner som skjuter popcorn på dem! De försöker varna folk men tror ni att någon lyssnar? Näe! Alla försök är förgäves och stadens befolkning får till sist betala priset för sin ignorans. The comic relief levereras av två knasiga bröder som i tid och otid försöker sälja glass(!) och samtidigt locka till sig villiga tjejer, något som dock aldrig går som bröderna vill (tokigheter garanteras hehe). Filmens monster är förga förvånande clownerna. Deras rymdskepp består av ett strömförande cirkustält, de har ballongdjur som jagar folk, popcornspistoler, ballonger som de kan fånga folk i etc. En fråga är dock varför dessa rymdvarelser från yttre rymden lever helt i enlighet med västerländsk cirkustradition. Ett mysterium som tyvärr aldrig får sin lösning. Kanske gillar helt enkelt alla runt om i universum att ha kul?



Det originella konceptet dras till bristningsgränsen, i stort sett alla avspekter av clown- och cirkusvärlden utnyttjas i nya fantasifullla syften. Den petiga kanske påpekar att det egentligen inte händer så jävla mycket mer, men vad gör det? Jag anser att det räcker gott och väl!

En skön och underhållande film. Bristen på variation balanseras av välgjorda monster och vansinniga effekter. Det finns egentligen inte så mycket att säga om Killer Klowns from outer space, däremot finns det mängder av imponerande visuella intryck jag gärna delar med mig av!


Killer Klowns From Outer Space är en historia om kärlek, avund, hämnd och bestar från yttre rymden. En historia med listiga Clowner och lättlurade människor men också deras kamp mot de ruskiga ockupanterna. En historia som kryddas av förvånansvärt bra effekter och förvånansvärt acceptabla skådespelarinsatser, i alla fall från de två poliserna.

4/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0